Головна » 2020 » Лютий » 5 » Інформація про хід виконання Програми розвитку і функціонування української мови
16:21
Інформація про хід виконання Програми розвитку і функціонування української мови

Інформація про хід виконання Програми розвитку і функціонування української мови в Запорізькій області, затвердженої рішенням сесії Запорізької обласної ради від 25.02.2016 № 5 за 2019 рік на території Комиш-Зорянської селищної ради

Метою Програми є створення належних умов для розвитку і розширення сфери функціонування української мови, виховання шанобливого ставлення до неї, формування патріотизму у громадян.

Згідно з наказом Департаменту освіти і науки облдержадміністрації від 13.02.2017 № 74 р «Про забезпечення ведення сайтів навчальних закладів державною мовою», забезпечено розміщення електронних інформаційних ресурсів (сайтів) навчальних закладів на програмно-технічних засобах, які розташовуються на підвідомчій території та їх ведення державною мовою.

Забезпечується розширення україномовного середовища серед колективів та керівників навчальних закладів селищної ради, керівників структурних підрозділів виконавчого комітету Комиш-Зорянської селищної ради. Так, впродовж навчального року всі наради завідувачів ДНЗ та директорів шкіл було проведено виключно державною мовою. При проведенні атестації педагогічних та керівних кадрів навчальних закладів враховано як один із показників ефективності їх роботи – ступінь володіння державною мовою.

Показники навчання учнів загальноосвітніх навчальних закладів Комиш-Зорянської селищної ради з української мови наступні: за результатами зовнішнього незалежного оцінювання у 2019 році державну підсумкову атестацію (ДПА/ЗНО) з української мови склали 39 випускників (100%). Показали низький рівень 3 учні – 7,7%, середній рівень 20 учнів – 51,3%, достатній рівень 13 учнів – 33,3%,  та високий рівень 3 учні – 7,7%

У 2018/2019 навчальному році учень 3 класу Комиш-Зорянської ЗОШ І-ІІІ ступенів Бутенко Денис зайняв І місце в ІІІ (обласному) етапі ХІХ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика та був запрошений на підсумковий етап цього конкурсу.

У першому семестрі 2019/2020 навчальному році було проведено:

  • І та ІІ етапи Х Міжнародного мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка;
  • І та ІІ етапи ХХ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика. В другому етапі взяли участь 10 учнів загальноосвітніх навчальних закладів Комиш-Зорянської селищної ради. З них 5 учнів посіли ІІІ місце, 1 учень – ІІ місце та учень 4 класу Комиш-Зорянської ЗОШ І-ІІІ ступенів Бутенко Денис посів І місце.

5 учнів загальноосвітніх навчальних закладів Комиш-Зорянської селищної ради взяли участь у ІІ етапі Всеукраїнської  учнівської олімпіади з української мови, з них 3 учнів посіли ІІІ місце, 1 учень – ІІ місце.

Учні 10-11 класів в Білоцерківській, Благовіщенській та Шевченківській загальноосвітніх школах І-ІІІ ступенів Комиш-Зорянської селищної ради українську мову вивчають профільно.

В школах селищної ради працюють 10 вчителів української мови та літератури, з них мають звання «старший вчитель» – 3 вчителя, «вчитель-методист» – 3 вчителя; спеціалістів вищої категорії – 8, першої категорії – 2. Учителі української мови та літератури загальноосвітніх навчальних закладів селищної ради наполегливо працюють над тим, щоб предметом вивчення була не тільки нормативна складова мови, але й взаємозв’язки мови з духовним, культурним життям народу, пізнання історії, відродження традицій свого народу.

В усіх загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах вся документація ведеться державною мовою, оформлені куточки з державною символікою.

Станом на 30.12.2019 із загального фонду бюджету Комиш-Зорянської селищної ради на виконання заходів Програми кошти не виділялися та не використовувались. Відрядження переможців проводились за рахунок освітньої субвенції.

 

 

Переглядів: 247 | Додав: kz_osvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar